Rodinný dom Miloslavov
29. apríla 2018
Kaviareň na Špitalskej
13. apríla 2018

Koncept

Rodinný dom s hierarchicky radenými priestormi podľa ich využitia.


Keďže zadaním investora bol jednopodlažný dom, hlavnou myšlienkou jeho stvárnenia sa stala práca s rôznymi výškami priestorov. Zároveň dôsledné osadenie jednotlivých funkčných zón vzhľadom na to, že panoramatický výhľad je z pozemku orientovaný na jednu stranu, avšak trasa slnka je práve na protiľahlej.

Vstupné, technické a hygienické priestory majú najnižšiu výšku. Garáž a obytné priestory vyššiu a hlavná obývacia časť s kuchyňou a jedálňou má najvyššiu svetlú výšku. Zároveň sú jednotlivé priestory voči sebe vo vzájomnom pôdorysnom posune. Takéto riešenie nám umožnilo vytvoriť vonkajšie pobytové zóny, každú so svojou vlastnou atmosférou a využitím. "Pátio" na západnej strane slúži pre rozšírenie jedálenskej časti a prísun prirodzeného svetla do inak hlbokej dispozície. Juhovýchodná terasa je prirodzene najviac preslnená, zatiaľ čo západná terasa pri rodičovskej spálni poskytuje najväčšiu mieru intimity. Konštrukčne je dom realizovaný ako murovaná stavba s drevenými trámovými stropmi. Opláštený je hliníkovým falcovaným plechom, ktorý plynule prechádza zo strešnej krytiny do plochy fasád v jednom smere. Štítové steny sú čisté biele plochy s antracitovými rámami okenných otvorov.

Situácia

Pôdorys

Pohľady